Beskyt din ventilationsskakt

28 august 2021
Steffen Hansen

Hvis du ejer et nyere hus, så kan det være du har en eller anden form for ventilation installeret. Dette betyder også, at du har en ventilationsskakt eller ventilationskanaler, som forbinder ventilationen med luften udenfor. Dette medfører øget brandfare, hvis man ikke tager nogle forholdsregler, som beskytter mod brand. Lær her i indlægget, hvordan du kan beskytte din ventilation mod brand.

Få lavet coating

Coating var førhen noget man brugte meget på skibe, for at beskytte dem, men i dag bruger man det også meget i huse. Coating er et lag man kan tilføje i en ventilationskanal, som er brandhæmmende, og som kan holde temperaturen væk, så ild ikke kan brede sig i huset. Derfor anbefales det, at man får lavet denne type beskyttelse uanset om man har et stort eller et lille hjem.

Hvis man ikke får coating i sit hus, så har ilden nemmere ved at brede sig, og derfor er der større risiko for, at hele huset brænder ned, hvis man er så uheldig, at der går ild i dele af det.

Tilføj automatisk lukke mekanisme

Er man lidt mere teknisk, eller kender nogen der er, så kan man installere en automatisk låge, som lukker i når der kommer brand. Dette gør, at den lukker ilten ude, og derved kvæler branden, så den ikke får lov til at bredde sig i kanalerne. Det anbefales dog stadig, at man får lavet coating, selvom man tilføjer en installation som denne.

De fleste ventilationssystemer er tilknyttet mere end et rum, og derfor kan man sikre sit hjem yderligere, ved at tilføje en coating, som er med til at beskytte mod spredning af branden.

Få den renset

En tredje ting der er vigtig, det er at få den renset løbende. Der kan samles en del støv i en ventilationsskakt. Støv, som er samlet i større mængder er meget brandfarligt, og bør derfor fjernes.